Zdrowe podejście

W naszej kuchni zamieszkał wielkolud – ale bez obaw, bardzo niegroźny, wręcz mega przyjazny i przydatny. Na myśli mam sporą lodówkę firmy Liebherr z linii French Door, czyli z podwójnymi drzwiami – model CBNes 6256 o pojemności ponad 470 litrów. Lodówka była nam potrzebna do celów zawodowych – prowadzimy blog kulinarny. 😊 Przez jakiś czas testowaliśmy ją też „w warunkach bojowych” dużej rodziny.

Powiecie lodówka – cóż w tym takiego nadzwyczajnego? A jednak. Mieszkamy pod miastem, do dobrych sklepów mamy spory kawałek drogi. Dzięki sporej lodówce możemy ograniczyć zakupy i robić je nieco rzadziej. Nasza 4-osobowa rodzina zjada spore ilości warzyw, a dzięki tej lodówce łatwo je przechowywać. Czasem nie uda się wcelować z ilością przygotowanego jedzenia, albo któryś z domowników zje niespodziewanie poza domem, albo odwrotnie – okaże się danego dnia głodomorem i chce zjeść coś więcej, niż było przewidziane. Mając sporo miejsca w lodówce, która dodatkowo potrafi zadbać o świeże warzywa, łatwiej zarządzać takimi sytuacjami.

Warzywa typu rzodkiewki, rukola czy roszponka przechowuję w pudełkach. W mojej lodówce znajdziecie przygotowane, zamknięte w pudełkach warzywa do pochrupania, które dzieciom można dać zamiast np. chipsów… Teraz, w okresie nowalijek, możemy przechowywać warzywa (np. szparagi) albo nóżkami w wodzie, albo owinięte mokrą watą. Zioła, także te w doniczkach, przechowujemy w wodzie, dzięki czemu dłużej nam służą. W tym modelu lodówki są dwie szuflady BioFresh przeznaczone specjalnie do przechowywania świeżych warzyw. Jest dla nich osobna regulacja wilgotności, w zależności od potrzeb.

A jeśli chodzi o nadmiar lub zapasy jedzenia – dzięki tak pojemnej lodówce mogę je popakować w pudełka, podpisać i przechowywać w zamrażarce, która dzięki funkcji NoFrost pozwala uniknąć uciążliwego oblodzenia. Produkty zamrażane są obiegowym powietrzem chłodzącym, ale wilgoć odprowadzana jest na zewnątrz.

Przy kilkuosobowej rodzinie czasem zdarza się tajemnicze „znikanie” różnych rzeczy w lodówce, które później odnajdujemy odstawione na inną półkę, gdzie ich wcale nie powinno być, bo przecież nie tam je chowałam. Podwójne drzwi i szeroka lodówka pozwalają wygodniej i czytelniej rozplanować, gdzie układamy jakie produkty, dzięki czemu łatwiej unikać tajemniczego „znikania”.

Bardzo pojemna zamrażarka (114 litrów), pozwala przechowywać mrożone warzywa, owoce oraz zioła (zamknięte w pudełkach). Aktualnie mam zamrożonych w zamrażarce aż 12 worków z kaszami i ryżami, już ugotowanymi – pozostałość po sesji fotograficznej dla pewnej sieci handlowej. Nie zmarnują się, wystarczy wyjąć je wieczorem a następnego dnia są jak świeżo ugotowane. :) No i jest kostkarka do lodu, z własnym przyłączem wody, a ja uwielbiam zimne soki i samodzielnie przygotowywane lemoniady latem. Chłodziarka posiada funkcje SuperCool, a zamrażarka SuperFrost. SuperCool jest przydatne, kiedy zdarzy nam się zapakować sporo nowych rzeczy do lodówki, przez co ocieplimy jej wnętrze. SuperFrost podobnie dla zamrażarki: przyspiesza osiągnięcie docelowej temperatury mrożenia, przez co sprzyja zachowaniu witamin w zamrażanych produktach, a potem sama przełączy się w normalny tryb pracy. Bardzo wygodne.

Ach, jeszcze jeden istotny aspekt życia na terenie wiejskim. Otóż zdarzają się u nas przy okazji burz przerwy w dostawie prądu. Niezbyt często, ale jednak. Producent deklaruje, że zamrażarka przez 45 godzin bez prądu utrzymuje odpowiednią temperaturę w swoim wnętrzu. Mam nadzieję, że nie będę musiała tego sprawdzać, ale dobrze wiedzieć. :)

Nie da się ukryć, że ten model lodówki nie jest tani. Ale odwdzięcza się nie tylko pojemnością i wygodą podwójnych drzwi i dwóch szuflad zamrażarki, ale też wysokiej jakości materiałami i przemyślanym wykończeniem. Wszystko jest solidne i miłe w dotyku. Bardzo wygodne są samodomykające się szuflady (zarówno zamrażarki jak i BioFresh w chłodziarce), wysuwane przy pomocy szyn teleskopowych, dzięki czemu nie wymagają siły nawet przy sporym obciążeniu. Wielu z nas ceni sobie estetykę i dobry design. Ten model zdobył nawet prestiżową nagrodę w dziedzinie wzornictwa przemysłowego – Red Dot Award. Wybierając lodówkę do naszej kuchni zdecydowaliśmy się na mniejszy model, który zmieścił się w miejscu, po poprzedniczce, ale będziemy tęsknić za dwudrzwiowym, przepastnym FrenchDoorem.

Przedstawiam Wam kilka propozycji wiosennych przepisów na dania lekkie, szybkie, które przygotowujemy z produktów świeżych i sezonowych, a które jednocześnie są łatwe do przechowania w lodówce. Idealne na sytuację, kiedy chcemy mieć coś gotowego, przygotowanego dzień wcześniej, żeby jak najszybciej podać obiad, na przykład po rodzinnej wycieczce.

Wiosenna zupa z groszku, szczypiorku z makaronem z marchewki

Wiosenna zupa, która spodoba się całej rodzinie. Delikatna, lekkostrawna, aromatyczna, po prostu bardzo smaczna. Cielęcina jest zazwyczaj bardzo chuda, ale aby pozbyć się ewentualnego tłuszczu, wywar gotujemy dzień wcześniej, studzimy i przekładamy na noc do lodówki. W dniu podania, przed podgrzaniem, możemy ściągnąć niepotrzebny tłuszcz, a do gorącej zupy dodać szczypiorek oraz lubczyk lub inne świeże zioła.

Składniki (4 porcje)

  • 500 g cielęciny
  • 2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego
  • 1 pęczek (około 6 łyżek) drobnego szczypiorku
  • 2 + 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/3 korzenia selera
  • biała część pora
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • lubczyk (opcjonalnie)
  • dodatki do przybrania (np. tymianek, groszek cukrowy, zblanszowane szparagi)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Wywar ugotować dzień wcześniej, aby można było zdjąć wygotowany tłuszcz.

  1. Warzywa na rosół obierz (2 marchewki zostawiamy), umyj, przekrój na średnie kawałki.
  2. Mięso umyj, przełóż do garnka, zalej 3 litrami wody, dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Wywar gotuj ok. 1,5 godziny. Po tym czasie przecedź. Najlepiej na durszlak położyć jałową gazę, aby rosół był czysty.
  3. W dniu podania ściągnij zbędny tłuszcz i wywar podgrzej, dodaj groszek i gotuj ok. 5 minut lub do preferowanej miękkości. Następnie gaz wyłącz.
  4. Na koniec przy pomocy spirilizera (strugaczki do warzyw) utwórz spaghetti z pozostałych 2 marchewek. Wrzuć je do osolonego wrzątku i blanszuj przez 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową.
  5. Tuż przed podaniem dodaj drobno pokrojony szczypiorek. Dopraw do smaku.
  6. Zupę podawaj na talerzach odpowiednio skomponowanych i przybranych.
  7. Cielęcinę albo dodaj do zupy, albo przechowaj w zamrażarce na inną okazję.

Smacznego!

Szparagi primavera

Szparagi primavera. Podane z makaronem cannelloni, botwinką, szynką parmeńską, mini kuleczkami mozzarelli, rozmarynem i oliwą. To piękne danie, dobrze prezentujące się na imprezach, a przy tym absolutnie przepyszne! Szybkie do przygotowana. Same składniki oddzielnie można dzień wcześniej przygotować i przechować w lodówce, a w dniu podania ugotować jedynie makaron, podsmażyć szynkę oraz podgrzać pozostałe składniki. Najlepiej podawać na podgrzanych talerzach.

Składniki (4 porcje)

  • 200 g szynki parmeńskiej
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 12 płatów makaronu do lasagne
  • 150 g groszku cukrowego
  • pęczek botwinki
  • 200 g mozzarelli mini
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki wina wytrawnego, białego
  • świeży rozmaryn lub inne zioło do przybrania
  • pieprz do smaku (danie powinno być wystarczająco słone od szynki)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie

  1. Odetnij twarde końcówki szparagów. Utnij pozostałą część na pół. Botwinkę umyj, oczyść i drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Uważaj, aby się nie przypaliło. Dodaj pokrojoną na średnie kawałki szynkę i obsmaż ją z obu stron. Dodaj botwinkę, wino oraz śmietanę. Gotuj chwilkę do średniego zagęszczenia sosu.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć szparagi i gotuj krótko, ok. 5 minut, albo według upodobań. Wyciągnij łyżką cedzakową.
  4. Do tego samego garnka wrzuć groszek i gotuj go 2–3 minuty, następnie wyciągnij łyżką cedzakową.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron według zaleceń producenta.
  6. Wyłóż na talerzu część szynki z botwinką, ułóż na tym zrolowane plastry makaronu. Dołóż resztę sosu z szynką.
  7. Dodaj szparagi, groszek cukrowy oraz ser.
  8. Na koniec dodaj na każdy talerz po kilka kropli dobrej oliwy oraz ulubione zioła, np. rozmaryn, szczypiorek.

Smacznego!

Wiosenne mini deserki

Mini deserki dla całej rodziny, leciutkie pod względem kalorycznym i bardzo smaczne. Najlepiej galaretki przygotować dzień wcześniej, po wystudzeniu przełożyć na noc do lodówki, a w dniu podania dodać jogurt, owoce i zioła.

Składniki

(liczba porcji zależy od wielkości naczynia, jakiego użyjemy)

  • galaretka jasna (np. brzoskwiniowa)
  • galaretka ciemna (np. truskawkowo-malinowa)
  • jogurt grecki (400 g)
  • owoce do przybrania (np. truskawki)
  • zioła do smaku (np. bazylia, mięta)

Wykonanie

  1. Przygotuj galaretki według instrukcji producenta, ale zmniejszając ilość wody o 50 ml.
  2. Wylej na dno naczynia galaretkę jasną. Schłódź i przełóż do lodówki do całkowitego stężenia.
  3. Na zastygłą galaretkę wyłóż jogurt grecki. Nie musi być bardzo równo, można dopuścić, by następnie wylewana galaretka ciemna wpłynęła w wolne miejsca.
  4. Zalej jogurt schłodzoną galaretką ciemną i przełóż do lodówki.
  5. Na koniec ozdób deser owocami i ziołami.
  6. Deser podawaj schłodzony.
  7. Do przygotowania galaretki można także użyć np. wina białego i czerwonego, zastępując nim wodę.
  8. Desery możesz przygotować wcześniej, przykryć folią i przechować 2–3 dni w lodówce. Po wyjęciu ozdobić świeżymi owocami i ziołami.

Smacznego!

Zdaniem ekspertów

Ty szukasz pomysłu, my mamy garść inspiracji!

LIEBHERR i zdrowe podejście

Chcesz zadbać o zdrowie Twoje i Twoich najbliższych. Kupujesz tylko najbardziej wartościowe produkty. My robimy wszystko, żeby podczas przechowywania zachować witaminy i minerały.

French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA

Po francusku wyrafinowana, po niemiecku niezawodna! Dzięki objętości prawie 500 litrów zmieści nawet największe zakupy, a technologia BioFresh zapewni najlepsze warunki do ich przechowywania. Wszystko pozostanie świeże, a Ty możesz skorzystać z kostakarki IceMaker i odpocząć.

Kliknij i zobacz w sklepach
French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka

Marzysz o kulinarnych podróżach, ale nie masz na nie czasu? Z komorą BioFresh-Plus przeznaczoną do przechowywania ryb i owoców morza wydłużysz świeżość składników potrzebnych do przygotowania ulubionych potraw.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy

Dopasuje się do Ciebie i Twojej kuchni. To, co lubisz najbardziej przygotujesz wtedy, kiedy masz na to ochotę. Technologia BioFresh sprawia, że warzywa i owoce, mięso oraz ryby i produkty mleczne dłużej zachowują witaminy, aromat i wygląd.

Kliknij i zobacz w sklepach
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka

Więcej świeżości i mniejsze rachunki za prąd. Energooszczędna lodówka z komorą BioFresh pozwala dłużej zachować świeżość produktów i zmniejszyć domowe wydatki na prąd.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Poznaj technologie, które pomogą zatroszczyć się o zdrowie. Dodatkowo dzięki NoFrost oszczędzasz czas, energię i pieniądze.

Kliknij i zobacz w sklepach
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Cookies

Ta strona używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

x