Zdrowe podejście

Podróżowanie to obok gotowania moja druga największa pasja. Marzę, by zwiedzić każdy kontynent, zobaczyć najpiękniejsze regiony świata, ale taką miłością bezgraniczną od zawsze kocham Afrykę. Niestety albo stety, bo znajomi bardzo często pukają się w głowę, kiedy kolejny bilet ląduje na moim biurku.

Marzę, by łowić ryby w Bandżulu w Gambii, oglądać zachód słońca nad Jeziorem Wiktorii w Ugandzie, spacerować po plantacjach kawy w Etiopii i obejmować Baobaby na Madagaskarze.

Szalone, wiem. Ale wiem też, że realne, bo przecież marzenia są po to, żeby je spełniać!

Z podróży zawsze obowiązkowo przywożę 2 rzeczy – bransoletki na rękę i magnesy na lodówkę.

Może już niemodny zwyczaj, ale dzięki temu mogę powspominać cudowne wyjazdy.

Do tej pory lądowały na zmywarce, bo poprzednia obudowana lodówka nie dawała możliwości trzymania magnesów – za to nowa ma na to wystarczająco dużo miejsca!

Wybrany przeze mnie model lodówki Liebherr posiada obudowę ze stali szlachetnej , która jest bardzo łatwa w czyszczeniu.

Teraz wszyscy mogą dotykać, oglądać i przekładać.

Model ten jest klasyczny, stylowy i elegancki – pasuje do każdej kuchni – zarówno tej nowoczesnej, jak i tej, która ma już „swoje lata”.

Skoro już przy tych podróżach jesteśmy, to zapraszam Was dziś w kulinarną podróż do Tunezji, najchętniej na Djerbę, bo ta tunezyjska wyspa skradła moje serce rok temu.

Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni tunezyjskiej jest Szakszuka (nazywana też shakshouka, shakshuka, şakşuka, tchoutchouka, chouchouka, mekbouba oraz tastira).

To nic innego jak „wielki bałagan” – danie śniadaniowe składające się z jajek zapiekanych w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw. Sycące, niesamowicie smaczne, przywodzące na myśl bliskowschodnie klimaty.

Ja dziś przygotowałam jednak Szakszukę w nieco innej, nietypowej, ale równie pysznej wersji.

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

  • szpinak – 200 g
  • cukinia – 150 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • biała cebula – 1 szt.
  • oliwa z oliwek
  • groszek – 100 g
  • jajko – 3 szt.
  • ser feta
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy czosnek oraz szpinak – smażymy kilka minut. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cukinię, zmniejszamy ogień, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Robimy 3 wgłębienia na jajka, wbijamy je, przykrywamy i dusimy, aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie jeszcze odrobinę płynne. Posypujemy fetą, groszkiem i świeżymi ziołami. Oprószamy odrobiną pieprzu na koniec jeszcze raz!

Zajadamy gorące ze świeżą bagietką.

Jak widzicie szakszuka jest bardzo łatwym i szybkim daniem, idealnym zarówno na sycące śniadanie, lekki obiad albo kolację na ciepło. Możemy przygotować ją tak naprawdę z tego, co mamy akurat w lodówce. Nie wiem jak Wy, ale ja nie cierpię chodzić na zakupy. Wolę zrobić jedne duże zakupy raz albo 2 razy w tygodniu, niż stać w kolejce każdego dnia.

Półki z serii GlassLine udźwigną nawet najcięższe produkty, a szuflady BioFresh, o których wspominałam ostatnio, zamontowane są na szynach teleskopowych, dzięki czemu bez problemu wysuwają się nawet przy wielkim obciążeniu.

Świeże mięsa bardzo często mrożę, bo wiem, że w razie awarii prądu ta lodówka bezpiecznie przechowa żywność w zamrażarce nawet do 45 godzin!

Czy ma jeszcze jakieś zalety, o których Wam nie powiedziałam do tej pory?

Ma!

Ale o tym pogadamy w kolejnym wpisie!

Szykujcie się na kulinarną podróż w kierunku Włoch!

Zdaniem ekspertów

Ty szukasz pomysłu, my mamy garść inspiracji!

LIEBHERR i zdrowe podejście

Chcesz zadbać o zdrowie Twoje i Twoich najbliższych. Kupujesz tylko najbardziej wartościowe produkty. My robimy wszystko, żeby podczas przechowywania zachować witaminy i minerały.

French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA

Po francusku wyrafinowana, po niemiecku niezawodna! Dzięki objętości prawie 500 litrów zmieści nawet największe zakupy, a technologia BioFresh zapewni najlepsze warunki do ich przechowywania. Wszystko pozostanie świeże, a Ty możesz skorzystać z kostakarki IceMaker i odpocząć.

Kliknij i zobacz w sklepach
French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka

Marzysz o kulinarnych podróżach, ale nie masz na nie czasu? Z komorą BioFresh-Plus przeznaczoną do przechowywania ryb i owoców morza wydłużysz świeżość składników potrzebnych do przygotowania ulubionych potraw.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy

Dopasuje się do Ciebie i Twojej kuchni. To, co lubisz najbardziej przygotujesz wtedy, kiedy masz na to ochotę. Technologia BioFresh sprawia, że warzywa i owoce, mięso oraz ryby i produkty mleczne dłużej zachowują witaminy, aromat i wygląd.

Kliknij i zobacz w sklepach
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka

Więcej świeżości i mniejsze rachunki za prąd. Energooszczędna lodówka z komorą BioFresh pozwala dłużej zachować świeżość produktów i zmniejszyć domowe wydatki na prąd.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Poznaj technologie, które pomogą zatroszczyć się o zdrowie. Dodatkowo dzięki NoFrost oszczędzasz czas, energię i pieniądze.

Kliknij i zobacz w sklepach
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Cookies

Ta strona używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

x