Zdrowe podejście

Wiecie, wybór nowej lodówki dla blogerki kulinarnej, to coś jak wybór nowego samochodu rajdowego dla Kubicy albo nawet suknia ślubna dla panny młodej. Ważna sprawa i podejść trzeba do tego z pełną odpowiedzialnością. Bo inwestycja w nową lodówkę to przeważnie inwestycja na długie lata.

Niedawno skończył się remont w moim domu. W planach był tylko remont przedpokoju, a z przedpokoju zahaczyliśmy jeszcze o 2 pokoje, a nawet i o kuchnię. Totalnie nieplanowane, ale dobrze wszyscy wiecie, że jeden remont ciągnie za sobą kolejny – i to się właśnie wtedy potwierdziło.

Oprócz remontu związanego z malowaniem ścian i nowym oświetleniem na suficie przyszła też pora na wymianę lodówki. I choć nie mam nowoczesnej kuchni (jeszcze!) to wybór padł na nowoczesną lodówkę – model Liebherr French Door CBNes 6256 – lodówkę, która jest chyba marzeniem każdej blogerki kulinarnej.

W sumie to marzeniem chyba nie tylko blogerki kulinarnej, ale i każdej osoby, która kocha gotować i która kocha jeść. Marzeniem zarówno singli (choć oni, jak i ja mogą być na początku „przerażeni” jej wielkością), jak i marzeniem całej rodziny.

Przy jej wyborze kierowałam się może nie wielkością (bo jakoś chyba wtedy nie wiedziałam, że 2 metry to aż tak dużo!), ale przede wszystkim pojemnością – zarówno chłodziarki, jak i zamrażarki.

W dotychczas posiadanej przez nas lodówce było tak – chciałam wyciągnąć masło, musiałam trzymać wypadające pomidory. Chciałam włożyć tort – musiałam wyciągnąć półki. Chciałam zrobić kilka ciast na święta albo imieniny – robiłam, owszem! Ale wszystko inne lądowało wtedy poza lodówką (łącznie z jajkami na parapecie).

To nie żart!
Każdy kto ma małą lodówkę dobrze wie, o czym mówię i jak wygląda wnętrze takiej lodówki, szczególnie po większych zakupach.

Wybrany przeze mnie model jest niesamowicie przestrzenny (mam nawet wrażenie, że jest tu więcej miejsca, niż w mojej szafie!)

Duże szerokie półki, na których bez problemu zmieści się nawet piętrowy tort, pojemne szuflady na warzywa i owoce oraz boczne szerokie półki mieszczące nawet duże butelki czy kartony. No i ta zamrażarka.

Zamrażarka z wielkimi szufladami, kryjąca w swoim wnętrzu nawet kostkarkę do lodu.

Szuflady głębokie i pojemne. Na mięsa, choć ja akurat te jem rzadko, ale za to rodzinka uwielbia. Na sezonowe owoce, które co roku mrożę by mieć zapas na zimę – truskawki, wiśnie, czereśnie, borówki, śliwki. Na warzywa z własnego ogrodu – ukochaną cukinię i dynię.

Jest nawet wystarczająco dużo miejsca, żebym mogła mrozić torty przed oblewaniem je mirror glaze – tak jak to robię na kursach cukierniczych (do tej pory mroziłam w domu tylko małe mono desery, bo niestety, ale tort nie miał szans się zmieścić).

No i lody – jest miejsce na lody. Ostatnio w prezencie dostałam maszynę do robienia domowych lodów, taką z wiaderkiem/misą – mogę je śmiało włożyć w całości bez przekładania lodów do mniejszych, płaskich pojemników.

O matko!
Ależ się rozmarzyłam!

Zanim z tych kulinarnych marzeń przejdę do kulinarnych czynów zapraszam Was na coś pysznego!

Dziś zabieram Was w podróż do Azji – jednym z moich ulubionych dań jest koreański japchae.

Danie łatwe, szybkie i niesamowicie pyszne.
Do przygotowania dosłownie w 20 minut.
Połączenie warzyw (tego nigdy za wiele!) z makaronem ryżowym w słodko-słonej marynacie tworzy fantastyczną całość, której żaden wielbiciel dobrego jedzenia się nie oprze.
Gwarantuję!
Spróbujcie!

JAPCHAE

SKŁADNIKI:

(3 porcje)

  • makaron ryżowy – 1 op / ok 300 g
  • papryka czerwona – 1 szt
  • papryka żółta – 1 szt
  • papryka zielona – 1 szt
  • duża cebula – 1 szt
  • czosnek – 3 ząbki
  • szpinak – 200 g
  • jajko – 2 szt
  • biały sezam – 1 garść
  • cukier trzcinowy – 1 łyżka
  • olej sezamowy – 150 ml
  • sos sojowy – 100 ml
  • czarny pieprz – do smaku
  • miód wielokwiatowy – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Zacznijmy od przygotowania składników.

Papryki kroimy w piórka, przesmażamy. Marchew kroimy w zapałki, a cebulę w piórka, przesmażamy. Szpinak blanszujemy. Czosnek siekamy. Z miodu, sosu sojowego, połowy oleju sezamowego, cukru trzcinowego i pieprzu robimy marynatę. Wrzucamy do niej ugotowany wcześniej makaron ryżowy, niech się marynuje. Z 2 roztrzepanych jajek ( beż żadnych dodatków! ) smażymy cienki omlet na odrobinie oleju sezamowego. Po usmażeniu kroimy w ukośne paseczki.

UWAGA!

Można usmażyć wszystko „na raz” albo każdą porcję oddzielnie. Na patelni ląduje makaron, przesmażona papryka, cebula, marchew oraz zblanszowany szpinak, posiekany czosnek, omlet, sezam oraz marynata spod makaronu (nie musi być całość!) Smażymy razem 2-3 minuty. Gotowe!

Bardzo polecam Wam wypróbowanie!

Jeśli kuchnia koreańska kojarzy Wam się tylko i wyłącznie z ostrymi potrawami, to będziecie mile zaskoczeni – to danie absolutnie do ostrych nie należy. Smakuje fantastycznie i tak samo fantastycznie pachnie.

Pamiętajcie, żeby dziennie spożywać minimum 400 g gramów warzyw i owoców – zapewnią one dostarczanie witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ps. Już niedługo wracam z kolejnym przepisem!

Zdaniem ekspertów

Ty szukasz pomysłu, my mamy garść inspiracji!

LIEBHERR i zdrowe podejście

Chcesz zadbać o zdrowie Twoje i Twoich najbliższych. Kupujesz tylko najbardziej wartościowe produkty. My robimy wszystko, żeby podczas przechowywania zachować witaminy i minerały.

French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA

Po francusku wyrafinowana, po niemiecku niezawodna! Dzięki objętości prawie 500 litrów zmieści nawet największe zakupy, a technologia BioFresh zapewni najlepsze warunki do ich przechowywania. Wszystko pozostanie świeże, a Ty możesz skorzystać z kostakarki IceMaker i odpocząć.

Kliknij i zobacz w sklepach
French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka

Marzysz o kulinarnych podróżach, ale nie masz na nie czasu? Z komorą BioFresh-Plus przeznaczoną do przechowywania ryb i owoców morza wydłużysz świeżość składników potrzebnych do przygotowania ulubionych potraw.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy

Dopasuje się do Ciebie i Twojej kuchni. To, co lubisz najbardziej przygotujesz wtedy, kiedy masz na to ochotę. Technologia BioFresh sprawia, że warzywa i owoce, mięso oraz ryby i produkty mleczne dłużej zachowują witaminy, aromat i wygląd.

Kliknij i zobacz w sklepach
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka

Więcej świeżości i mniejsze rachunki za prąd. Energooszczędna lodówka z komorą BioFresh pozwala dłużej zachować świeżość produktów i zmniejszyć domowe wydatki na prąd.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Poznaj technologie, które pomogą zatroszczyć się o zdrowie. Dodatkowo dzięki NoFrost oszczędzasz czas, energię i pieniądze.

Kliknij i zobacz w sklepach
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Cookies

Ta strona używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

x