Zdrowe podejście

Wraz z nadejściem chłodniejszych dni powróciły do naszego menu zupy. Są świetnym uzupełnieniem błonnika, witamin i mikroelementów. W ten sposób udaje nam się łatwo pilnować minimum dziennego spożycia warzyw.
1 porcja warzyw/owoców to 100 g. Tyle ma np. średnie jabłko czy większy pomidor lub szklanka soku. Niedużo, prawda? A dzięki spożyciu takiej porcji zmniejszamy ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym cywilizacyjnych. Nie powinniśmy jednak ograniczać się do jednego warzywa, czy owocu. Powinniśmy stawiać na różnorodność, gdyż żaden produkt spożywczy nie zawiera wszystkich ważnych dla nas składników. Jesienno-zimowe zupy powinny rozgrzewać, dostarczać energii, wzmacniać układ odpornościowy, tym samym zapobiegając infekcjom. Inaczej jest latem, gdy na stołach królują chłodniki, np. z botwinki, gazpacho czy lekkie zupy owocowe.

Zupy są nieodłącznym posiłkiem przy dietach odchudzających. Ugotowane na wywarze z warzyw lub chudego mięsa, np. obranego ze skóry kurczaka, dostarczają niewiele kalorii. Wzbogacenie ich o kasze, makarony czy ziemniaki powoduje, że stają się bardziej pożywne. Najprostszym sposobem na odchudzenie zupy jest jej schłodzenie w lodówce przez kilka godzin, a potem przed podgrzaniem zdjęcie warstwy tłuszczu z wierzchu.

Moje dzisiejsze propozycje pokazują, jak w łatwy sposób można przemycić sporą dawkę zdrowych warzyw w jednym posiłku. Zupy-krem nie muszą być nudne. Dzięki kilku sztuczkom polubią je i dorośli, i dzieci. Są lekkie i szybkie w wykonaniu. Takie zupy możemy przygotować z większości warzyw – wiosennych szparagów, letnich pomidorów, jesiennej dyni, czy zimowego czosnku. Podawać je możemy z kleksem śmietany lub jogurtu, z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Polecam dodanie zdecydowanych smakowo akcentów, takich jak imbir lub zioła (koper, natka pietruszki, bazylia czy tymianek), chili. Jeśli nie jesteśmy na diecie ograniczającej kalorie, to dojrzewające sery doskonale podbijają smak zupy i powodują, z przyjemnością do nich wracamy. Zwróćcie uwagę na to, że proponuję wam połączenie w jednym daniu kilku warzyw, dzięki czemu uzyskujemy bogatszy, atrakcyjniejszy smak, a przy okazji zapewniamy sobie różnorodność składników odżywczych. Takie zupy są idealne dla dzieci, które często marudzą nad surówką, czy marchewką, albo kalafiorem w zupie. To także idealne danie dla osób starszych, których układ trawienny pracuje wolniej, i taka konsystencja dania jest idealna.

Zupy są świetnym daniem, które możemy przygotować na zapas i przechować w lodówce. Idealnie sprawdzają się po powrocie ze szkoły czy pracy. Wystarczy tylko podgrzać, położyć dodatki i w krótkim czasie mamy zdrowy i pożywny posiłek. Zupy te z łatwością możemy przechowywać w lodówce przez 2–3 dni, a po pasteryzacji znacznie dłużej.

Zupy-kremy doskonale sprawdzają się jako eleganckie danie podczas przyjęcia czy uroczystego obiadu, kolacji. Odpowiednio dobrane dodatki mogą podkreślić uroczysty charakter dania, wszystko zależy od naszej inwencji i wyczucia smaku.

Od kiedy w naszej rodzinie mięso zniknęło praktycznie z menu, stale poszukuję nowych pomysłów i smaków na niebanalne, a przy okazji odżywcze dania warzywne. Okazuje się, że da się zawsze wykombinować coś, co zasmakuje zarówno mężowi, jak i wybrednej nastolatce.

Zupa dyniowa z pomarańczą

Składniki (4 porcje)

  • 500 g dyni hokkaido
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • szczypta imbiru suszonego
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • bulion jarzynowy lub woda
  • 100 ml śmietanki kokosowej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Dynię, paprykę umyj, usuń pestki, obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, włóż imbir i delikatnie podsmaż przez 1 minutę.
  2. Włóż dynię, paprykę i szczyptę soli i smaż mieszając przez około 3 minuty. Dodaj imbir w proszku, wlej sok pomarańczowy i tyle bulionu, aby przykryć dynię. Gotuj pod przykryciem do miękkości przez 10–15 minut.
  3. Dodaj śmietankę, zmiksuj na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdź, czy nie trzeba doprawić solą.

Zupa krem z białych warzyw

Składniki na 4-6 porcji

  • 3 duże korzenie pietruszki (około 300 g)
  • 1/2 średniego selera (około 150 g)
  • 2 duże pory, biała część (około 200 g)
  • 1 średni kalafior
  • 3 średnie ziemniaki (około 200 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • bulion jarzynowy lub woda
  • 100 ml śmietanki 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Dodatki

  • ser blue
  • grzanki z ulubionego pieczywa
  • ulubione świeże zioła

Wykonanie:

  1. Warzywa obierz i pokrój.
  2. W garnku/patelni z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj ziemniaki i mieszając smaż je około 5 minut.
  3. Dodaj pozostałe warzywa i mieszając smaż kolejne 5–6 minut.
  4. Wlej do podsmażonych warzyw bulion/wodę (do poziomu warzyw). Gotuj około 10 minut.
  5. Dodaj masło, śmietankę oraz przyprawy do smaku.
  6. Całość zmiksuj, np. przy pomocy blendera.
  7. Chleb, może być mieszany i czerstwy pokrój w kostkę. Wrzuć na suchą patelnię i mieszając zarumień go.
  8. Zupę podawaj z grzankami, rozkruszonym serem oraz ziołami.

Zdaniem ekspertów

Ty szukasz pomysłu, my mamy garść inspiracji!

LIEBHERR i zdrowe podejście

Chcesz zadbać o zdrowie Twoje i Twoich najbliższych. Kupujesz tylko najbardziej wartościowe produkty. My robimy wszystko, żeby podczas przechowywania zachować witaminy i minerały.

French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA

Po francusku wyrafinowana, po niemiecku niezawodna! Dzięki objętości prawie 500 litrów zmieści nawet największe zakupy, a technologia BioFresh zapewni najlepsze warunki do ich przechowywania. Wszystko pozostanie świeże, a Ty możesz skorzystać z kostakarki IceMaker i odpocząć.

Kliknij i zobacz w sklepach
French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka

Marzysz o kulinarnych podróżach, ale nie masz na nie czasu? Z komorą BioFresh-Plus przeznaczoną do przechowywania ryb i owoców morza wydłużysz świeżość składników potrzebnych do przygotowania ulubionych potraw.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy

Dopasuje się do Ciebie i Twojej kuchni. To, co lubisz najbardziej przygotujesz wtedy, kiedy masz na to ochotę. Technologia BioFresh sprawia, że warzywa i owoce, mięso oraz ryby i produkty mleczne dłużej zachowują witaminy, aromat i wygląd.

Kliknij i zobacz w sklepach
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka

Więcej świeżości i mniejsze rachunki za prąd. Energooszczędna lodówka z komorą BioFresh pozwala dłużej zachować świeżość produktów i zmniejszyć domowe wydatki na prąd.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Poznaj technologie, które pomogą zatroszczyć się o zdrowie. Dodatkowo dzięki NoFrost oszczędzasz czas, energię i pieniądze.

Kliknij i zobacz w sklepach
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Cookies

Ta strona używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

x