Zdrowe podejście

Wydawać by się mogło, że łączenie na jednym talerzu takich walorów jak zdrowie, smak i niewielka ilość kalorii jest zadaniem karkołomnym. To trochę jak z “szybko, tanio i dobrze” - podobną którąś z opcji trzeba wykluczyć, bo nie mogą współistnieć. Ten przepis jest niezbitym dowodem na to, że “zdrowo, smacznie, dietetycznie” jest jak najbardziej możliwe.

Ryby są bogactwem zdrowych kwasów Omega, ale wiem, że nie wszyscy wiedzą jak je wybierać i na co zwracać uwagę. Postaram się podpowiedzieć. Na pewno warto decydować się na ryby dzikie - zarówno słodko- jak i słonowodne. Jeśli kupujemy ryby świeże, to zwróćmy uwagę czy skóra jest lśniąca, oczy przejrzyste a skrzela intensywnie czerwone. Nos będzie też znakomitym przewodnikiem, zatem wąchajmy. Świeża ryba nie pachnie właściwie niczym.

Warto przychylnym okiem patrzeć też na ryby mrożone, bowiem mrożenie im absolutnie nie szkodzi. Szczególnie, jeśli są to ryby łowione w zimnych wodach i natychmiast po złowieniu mrożone na wielkich pływających przetwórniach. Głębokie, szybkie mrożenie i właściwy transport sprawiają, że ryby po rozmrożeniu są doskonale świeże.

W mojej kuchni ryby i owoce morza pojawiają się regularnie. Jeśli zdarza mi się kupić zbyt dużo świeżej ryby, to po prostu ją zamrażam. Chłodziarka Liebherr French Door z funkcją SuperFrost, która umożliwia błyskawiczne mrożenie w temperaturze -32 st. C oferuje warunki bardzo zbliżone do tych, którymi dysponują profesjonalne przetwórnie. Znaczenie ma tutaj fakt, że dzięki szybkiemu mrożeniu mięso zachowuje więcej wartości odżywczych.

Skoro wiemy już, że mrożenie jest bardzo przyjaznym sposobem na przechowywanie żywności bez utraty wartości odżywczych, to pamiętajmy o tym przy okazji najbliższych zakupów. I jeśli trafimy wspaniale świeżą rybę - kupmy na zapas. A później przychylnym okiem spójrzmy na ten znakomity przepis.

Ryba nie wymaga długiej obróbki, wymaga delikatności i zręcznego doprawienia. Tu gwiazdą jest francuski sos pietruszkowy, czyli persillade. To nie tylko moc smaku, ale też znaczna dawka witaminy C i wzmocnienie odporności. Persillade pokochałam wiele lat temu, gdy mieszkałam we Francji. Ten niezbyt skomplikowany dodatek do potraw pokazuje jaka moc drzemie w prostocie.

Pieczona polędwica z dorsza z persillade

Składniki na 2 porcje

  • 500 g polędwicy z dorsza
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Składniki na persillade

  • pęczek pietruszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól do smaku

Wykonanie

Polędwicę z dorsza dzielimy na dwie równe części, solimy i pieprzymy z obu stron. Porcje dorsza kładziemy na kawałkach papieru do pieczenia, układamy na każdym kawałku 3-4 cienkie plasterki cytryny, skrapiamy oliwą i zakręcamy papiloty. Dzięki temu dorsz pozostanie soczysty.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C bez termoobiegu i układamy papiloty z rybą na blaszce. Pieczemy przez 20 minut.

Gdy dorsz się piecze przygotowujemy persillade: myjemy pęczek pietruszki, obieramy czosnek i wszystko razem bardzo dokładnie siekamy. Następnie przekładamy do moździerza, dodajemy oliwę, doprawiamy solą i jeszcze przez chwilę ucieramy.

Dorsza podajemy w papilotach, które otwieramy dopiero na talerzu. Podczas otwierania papilotów należy uważać na gorącą parę. Rybę doprawiamy persillade wedle uznania i smaku.

Zdaniem ekspertów

Ty szukasz pomysłu, my mamy garść inspiracji!

LIEBHERR i zdrowe podejście

Chcesz zadbać o zdrowie Twoje i Twoich najbliższych. Kupujesz tylko najbardziej wartościowe produkty. My robimy wszystko, żeby podczas przechowywania zachować witaminy i minerały.

French Door CBNes6256CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA

Po francusku wyrafinowana, po niemiecku niezawodna! Dzięki objętości prawie 500 litrów zmieści nawet największe zakupy, a technologia BioFresh zapewni najlepsze warunki do ich przechowywania. Wszystko pozostanie świeże, a Ty możesz skorzystać z kostakarki IceMaker i odpocząć.

Kliknij i zobacz w sklepach
French Door CBNes6256CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA
CBNies4878Chłodziarko-zamrażarka

Marzysz o kulinarnych podróżach, ale nie masz na nie czasu? Z komorą BioFresh-Plus przeznaczoną do przechowywania ryb i owoców morza wydłużysz świeżość składników potrzebnych do przygotowania ulubionych potraw.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNies4878Chłodziarko-zamrażarka
ICBN3386Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy

Dopasuje się do Ciebie i Twojej kuchni. To, co lubisz najbardziej przygotujesz wtedy, kiedy masz na to ochotę. Technologia BioFresh sprawia, że warzywa i owoce, mięso oraz ryby i produkty mleczne dłużej zachowują witaminy, aromat i wygląd.

Kliknij i zobacz w sklepach
ICBN3386Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy
CBNef4835Chłodziarko-zamrażarka

Więcej świeżości i mniejsze rachunki za prąd. Energooszczędna lodówka z komorą BioFresh pozwala dłużej zachować świeżość produktów i zmniejszyć domowe wydatki na prąd.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNef4835Chłodziarko-zamrażarka
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Poznaj technologie, które pomogą zatroszczyć się o zdrowie. Dodatkowo dzięki NoFrost oszczędzasz czas, energię i pieniądze.

Kliknij i zobacz w sklepach
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Cookies

Ta strona używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

x