Zdrowe podejście

Jednym z większych wyzwań podczas przejścia na weganizm jest zastąpienie produktów zwierzęcych – masła, jajek, serów. Czym zastąpić je na śniadaniowej bułeczce? Jednym z pomysłów są pasty. Możemy je przygotować z wielu warzyw, wcześniej upieczonych, usmażonych, ugotowanych ale też i surowych. Łączymy je z podprażonymi orzechami i pestkami oraz z ulubionymi olejami/oliwami i uzyskujemy nowe połączenia smakowe. Dodanie do tego świeżych czy suszonych ziół i przypraw może nas naprawdę zachwycić.

Podczas jednego ze spotkań rodzinnych, gdzie przy stole siedzieli jedynie zatwardziali mięsożercy, postawiłam obok ciepłego chleba miseczkę ze smalcem… z fasoli. To jeden z ulubionych przysmaków moich bliskich. Podczas miłej biesiady goście podjadali ten smakołyk i jakże ogromne było ich zdziwienie, gdy dowiedzieli się, z czego  ta pasta została przygotowana. Od tamtego czasu moje ciocie/wujkowie miksują fasolę i zajadają wegański smalczyk, gdyż zdrowie nie pozwala na ten tradycyjny…

 

Tę krótką historyjkę przytaczam, aby pokazać, że nawet zatwardziali mięsożercy z powodzeniem mogą uatrakcyjniać swoje menu o produkty warzywne, zastępując nimi ser czy szynkę.  Z domu rodzinnego wyniosłam jedynie te podstawowe, tradycyjne pasty typu: jajeczna, rybna czy z sera białego. Mama przygotowując je, często modyfikowała składniki w zależności od dostępnych produktów w latach 80. W mojej kuchni z biegiem lat zmieniałam pasty pod gust mojej rodziny. Nadal lubimy sięgnąć po te tradycyjne wersje, ale coraz częściej sięgamy po przepisy znalezione w sieci, w książkach, czy po prostu wymyślone przeze mnie.

Przygotowane pasty zjadamy nie tylko z pieczywem na śniadanie czy kolację. Stanowią one cudowny dodatek do innych dań: jako dip do warzyw pokrojonych w słupki, do nachosów, tortilli, a nawet do makaronu. Jeśli nie zachowujemy diety ściśle wegańskiej, to podanie ugotowanego makaronu z pastą, aromatycznym serem, np. parmezanem, posypanego świeżymi ziołami, jest szybkim, smacznym i pożywnych posiłkiem. Dlatego też przygotowując pasty staram się zrobić większą porcję, którą zawsze mam pod ręką do różnych celów.

Kiedy umiemy przygotować warzywne pasty, dzieli nas już tylko krok od tego aby… zacząć piec warzywne pasztety! 😊 Jest to o wiele łatwiejsze i zajmujące mniej czasu niż przygotowanie ich w formie tradycyjnej. Pasztety świetnie nadają się także do kanapek, do szkoły czy pracy.

Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika

Składniki:

  • 1 słoik suszonych pomidorów z żurawiną (320 ml)
  • 5 łyżek słonecznika łuskanego
  • kilkanaście listków bazylii
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki chili (ilość według uznania)

Wykonanie:

  1. Słonecznik podpraż na suchej patelni.
  2. Całą zawartość słoika przełóż do miski, dodaj słonecznik, czosnek, sok z cytryny, chili oraz bazylię. Zblenduj.
  3. Gotową pastę przełóż do szczelnego pojemnika lub słoika po pomidorach i przechowuj w lodówce.
  4. Idealnie sprawdza się jako dodatek do makaronu.

 

Hummus z buraka

Składniki:

  • 3 średnie buraki
  • 1/3 szklanki nasion sezamu
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 4–5 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki nasion czarnuszki
  • płatki chili, sól

Wykonanie:

  1. Buraki obierz ze skórki, pokrój w średnią kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć buraki i smaż często mieszając, do miękkości.
  3. Dodaj sezam i smaż mieszając przez 2 minuty.
  4. Przełóż zawartość patelni do miski, dodaj ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, płatki chili, sól i całość zblenduj.
  5. Wymieszaj pastę z czarnuszką.
  6. Przełóż do szczelnego pojemnika lub słoika i przechowuj w lodówce.

 

Hummus z kalafiora

Składniki:

  • około 350 g kalafiora (ugotowanego)
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2–1 łyżeczka kuminu
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.
  2. Dopraw do smaku.
  3. Podawaj z oliwą i pieczywem.

Zdaniem ekspertów

Ty szukasz pomysłu, my mamy garść inspiracji!

LIEBHERR i zdrowe podejście

Chcesz zadbać o zdrowie Twoje i Twoich najbliższych. Kupujesz tylko najbardziej wartościowe produkty. My robimy wszystko, żeby podczas przechowywania zachować witaminy i minerały.

French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA

Po francusku wyrafinowana, po niemiecku niezawodna! Dzięki objętości prawie 500 litrów zmieści nawet największe zakupy, a technologia BioFresh zapewni najlepsze warunki do ich przechowywania. Wszystko pozostanie świeże, a Ty możesz skorzystać z kostakarki IceMaker i odpocząć.

Kliknij i zobacz w sklepach
French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka

Marzysz o kulinarnych podróżach, ale nie masz na nie czasu? Z komorą BioFresh-Plus przeznaczoną do przechowywania ryb i owoców morza wydłużysz świeżość składników potrzebnych do przygotowania ulubionych potraw.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy

Dopasuje się do Ciebie i Twojej kuchni. To, co lubisz najbardziej przygotujesz wtedy, kiedy masz na to ochotę. Technologia BioFresh sprawia, że warzywa i owoce, mięso oraz ryby i produkty mleczne dłużej zachowują witaminy, aromat i wygląd.

Kliknij i zobacz w sklepach
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka

Więcej świeżości i mniejsze rachunki za prąd. Energooszczędna lodówka z komorą BioFresh pozwala dłużej zachować świeżość produktów i zmniejszyć domowe wydatki na prąd.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Poznaj technologie, które pomogą zatroszczyć się o zdrowie. Dodatkowo dzięki NoFrost oszczędzasz czas, energię i pieniądze.

Kliknij i zobacz w sklepach
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Cookies

Ta strona używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

x