Zdrowe podejście

Mniej więcej rok temu nasza młodsza córka Jagoda (wówczas 12-letnia) po powrocie ze szkoły stwierdziła, że od teraz ona nie będzie jadła mięsa… z wyjątkiem krewetek, oczywiście. Od tego dnia następowała powolna zmiana naszego codziennego menu. O ile zbudowanie diety wegetariańskiej dla dorosłych – przy pełnowartościowym i niemonotonnym jedzeniu – nie jest bardzo trudne, o tyle dieta dorastającej nastolatki-wegetarianki, i do tego aktywnej fizycznie (10 godzin WF-u w tygodniu), jest już większym wyzwaniem.

Aby nie zwariować przy przygotowywaniu różnych posiłków dla poszczególnych członków rodziny, po wspólnych obradach z mężem i starszą córką doszliśmy do porozumienia żywieniowego. I tak, mięso , prawie całkowicie zniknęło z naszego menu. Mimo że wcześniej jedliśmy duże ilości warzyw, owoców, kasz, to jednak mięso towarzyszyło nam prawie codziennie . Teraz, pomimo ścisłego wegetarianizmu jednego z członków rodziny, jemy wspólne posiłki. Bez komplikacji w stylu: Jagoda je jajka, Rafał i Emilia jedzą schabowego, a ja kalafior… Jest to możliwe do zrobienia i co dziwne, naprawdę nie spędzam teraz więcej czasu w kuchni. Dzięki planowaniu posiłków, tworzeniu wariantów możliwych do podania w reżimie wege i mięsnym oraz większej staranności aby to, co zjadamy, miało tyle dobrego wpływu na nasze organizmy, co i smaku.

Po prawie roku od naszej kuchennej rewolucji mogę powiedzieć: da się! Nasz przykład pokazuje, że nie jest trudno pogodzić posiłki dla bardzo aktywnej, trenującej fizycznie wegetariańskiej osoby, z posiłkami dla reszty rodziny. I to z założeniem, że będą to w większości posiłki bez mięsa, którego – jak się okazało – wcale nam tak bardzo nie brakuje. Przy czym jemy teraz naprawdę smacznie, bez „umartwiania się”.

A Jagoda, z osóbki która z warzyw najbardziej lubiła kotleta, zamieniła się w pannę jedzącą wszystkie warzywa.

Dziś przedstawię Wam dwa wegetariańskie przepisy do zjedzenia przed i po treningu. Posiłek przedtreningowy to faszerowane pomidory – zawierają węglowodany złożone, powoli uwalniające się do organizmu. Dają one energię do wysiłku, przy równoczesnym stałym poziomie cukru. Można ten przepis modyfikować, zmieniając kaszę czy pomidory na paprykę, eksperymentując z przyprawami i dodatkami. Moja druga propozycja, na posiłek po treningu, to szybki omlet wegetariański. Dostarcza on sporą dawkę białka i warzyw. Organizm wyrówna w ten sposób materiały budulcowe i zregeneruje się po wysiłku. W tym przepisie także możecie puścić wodze fantazji i powymieniać proponowane przeze mnie dodatki.

Pieczone, nadziewane pomidory

Składniki (4 porcje)

  • 4 duże pomidory, np. malinowe
  • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g mozzarelli
  • 1 papryka
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • ulubione zioła

Wykonanie

  1. Odkrój kapelusze pomidorom. Wydrąż środek, pokrój go drobno.
  2. Na rozgrzany olej przełóż szalotkę i czosnek, całość smaż ok. 1 minutę. Dodaj pokrojoną drobno paprykę. Mieszając smaż ok. 3 minuty.
  3. Wymieszaj zawartość patelni z pokrojonymi pomidorami, kaszą, serem i ziołami.
  4. Wydrążone pomidory nadziej farszem. Przełóż do formy do zapiekania.
  5. Piecz pomidory około 30 minut w piekarniku o temp. 180°C.

Szybki omlet z grzybami

Składniki na omlet (1 porcja)

  • 3 jajka L
  • 1 łyżka mleka
  • szczypiorek, bazylia
  • masło
  • sól, pieprz

Nadzienie

  • ulubione grzyby
  • cukinia
  • 50 g sera koziego

Wykonanie

  1. Grzyby oczyść, pokrój w grubsze paski.
  2. Cukinię pokrój w plastry.
  3. Jajka roztrzep z mlekiem. Dodaj szczypior i bazylię. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Rozgrzej masło na małej patelni. Grzyby i cukinię podsmaż na maśle. Wylej jajka.
  5. Gdy masa będzie się ścinała, podnoś omlet delikatnie widelcem, aby płynna masa wlewała się pod spód.
  6. Zmniejsz ogień, dodaj ser, patelnię przykryj pokrywką i smaż ok. 1 minutę.
  7. Zsuń omlet na talerz i podawaj go z porcją świeżych warzyw.

Zdaniem ekspertów

Ty szukasz pomysłu, my mamy garść inspiracji!

LIEBHERR i zdrowe podejście

Chcesz zadbać o zdrowie Twoje i Twoich najbliższych. Kupujesz tylko najbardziej wartościowe produkty. My robimy wszystko, żeby podczas przechowywania zachować witaminy i minerały.

French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA

Po francusku wyrafinowana, po niemiecku niezawodna! Dzięki objętości prawie 500 litrów zmieści nawet największe zakupy, a technologia BioFresh zapewni najlepsze warunki do ich przechowywania. Wszystko pozostanie świeże, a Ty możesz skorzystać z kostakarki IceMaker i odpocząć.

Kliknij i zobacz w sklepach
French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka

Marzysz o kulinarnych podróżach, ale nie masz na nie czasu? Z komorą BioFresh-Plus przeznaczoną do przechowywania ryb i owoców morza wydłużysz świeżość składników potrzebnych do przygotowania ulubionych potraw.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy

Dopasuje się do Ciebie i Twojej kuchni. To, co lubisz najbardziej przygotujesz wtedy, kiedy masz na to ochotę. Technologia BioFresh sprawia, że warzywa i owoce, mięso oraz ryby i produkty mleczne dłużej zachowują witaminy, aromat i wygląd.

Kliknij i zobacz w sklepach
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka

Więcej świeżości i mniejsze rachunki za prąd. Energooszczędna lodówka z komorą BioFresh pozwala dłużej zachować świeżość produktów i zmniejszyć domowe wydatki na prąd.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Poznaj technologie, które pomogą zatroszczyć się o zdrowie. Dodatkowo dzięki NoFrost oszczędzasz czas, energię i pieniądze.

Kliknij i zobacz w sklepach
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Cookies

Ta strona używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

x