Zdrowe podejście

Mija 7 lat od czasu założenia mojego bloga.

Bloga, który od samego początku miał być pamiętnikiem, w którym zapiszę wszystkie ulubione przepisy na serniki. Nigdy nie sądziłam, że stanie się on moim wirtualnym dzieckiem i przewróci moje życie do góry nogami (a potem jeszcze raz, i jeszcze raz!)

Słodkości totalnie zawładnęły blogiem, a przy okazji moim życiem i nadprogramowymi kilogramami mojej rodziny, która jest głównym testerem przygotowywanych wypieków.

Na  torty, ciasta i ciasteczka zawsze mam mnóstwo pomysłów – gorzej z czasem!

Najchętniej każdego dnia przygotowywałabym po kilka różnych wypieków. Tylko kto to wszystko zje?!

Dzięki nowej lodówce nie byłoby z tym najmniejszego problemu!

 Wspominałam w pierwszym wpisie, że jeszcze do niedawna miałam bardzo małą, wąską lodówkę. Gdy chciałam z niej coś wyciągnąć zawsze musiałam patrzeć czy nie wylatuje nic innego, a gdy chciałam przyrządzić kilka ciast np. na Święta czy jakąś rodzinną imprezę, to już w ogóle działy się rzeczy niestworzone (wszystko inne musiało wylądować poza lodówką!).

Nowa lodówka to jest bajka!

Ma prawie 500 litrów pojemności i odrębne, niezależne od siebie strefy klimatyczne, dzięki czemu wszystkie produkty są przechowywane w odpowiednich warunkach.

Pomimo tej wysokiej pojemności zachwyca niskim zużyciem energii w klasie efektywności energetycznej A++.

Szerokie, duże półki i szuflady bez problemu pomieszczą nawet największe wypieki – także piętrowy tort!

Nie muszę się bać, że coś ulegnie zniszczeniu albo zepsuciu.

Kulinarnie przemierzyłam z Wami już połowę świata!

Z Korei do Grecji, z Grecji do Tunezji, z Tunezji do Włoch, z Włoch do…

No właśnie: w jaką kulinarną podróż dziś Was zabiorę?

Lecimy do Australii!

Australia to kontynent, który  pozostaje dla mnie wciąż nieodkryty. Jeszcze! – bo w planach mam zwiedzić cały świat albo znaczną jego część.

Pavlova jest deserem wywodzącym się właśnie z Australii.

Deserem, który  jest rozpoznawalny na całym świecie. Nieziemsko słodki smak bezy i charakterystycznie pękająca skorupka z delikatnym, lekko ciągnącym wnętrzem to znaki rozpoznawcze Pavlovej.

Możemy ją przygotowywać na kilka różnych sposobów i nie myślę tutaj tylko o dodatkach.

Może być klasyczną, dużą, okrągłą bezą.

Może być piętrowym tortem złożonym z kilku bezowych blatów.

Albo tak jak u mnie dziś – mini bezami, których nie trzeba porcjować.

Upiekłam większą ilość i przygotowałam do nich mój ukochany lemon curd – słodko-kwaśny krem cytrynowy.

Część nadziałam od razu kremem i pokrojonymi brzoskwiniami, a część odłożyłam do lodówki na później.

W poprzednim wpisie wspominałam, że lodówka posiada technologię DuoCooling, która pozwala na niezależną regulację przepływu powietrza w lodówce i zamrażarce przez co pomaga chronić produkty przed wysychaniem i przenikaniem się zapachów.

Teraz śmiało, nawet tak delikatne desery, jak bezy mogę zostawić w lodówce nie bojąc się, że „przejdą” zapachami innych produktów.

Szuflady BioFresh (o pojemności prawie 70 litrów!) mogą być  wykorzystywane jako strefa DrySafe – czyli strefa o niskiej wilgotności, która idealnie nadaje się do przechowywania produktów mlecznych, ryb i mięs.

Myślę, że dla bez również byłoby to odpowiednie miejsce!

Koniec jednak tego gadania, bo australijska wycieczka czeka!

Narobiłam smaka na bezy, więc częstujcie się!

SKŁADNIKI:

(ok.10-12 porcji)

BEZY:

  • jajko L – 5 szt.
  • drobny cukier – 300 g
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka

LEMON CURD:

  • jajko – 3 szt.
  • cytryna – 3 szt.
  • cukier – 180 g
  • masło – 100 g

DODATKOWO:

  • brzoskwinie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BEZY:

  1. Białka ogrzewamy do temperatury pokojowej i ubijamy na niskich obrotach ok. 2 minuty, aż się spienią.
  2. Zwiększamy obroty, nie przerywamy ubijania, w momencie kiedy są już puszyste, dodajemy łyżka po łyżce cukier – uwaga, robimy to bardzo  powoli!
  3. Nie wsypujemy całego cukru naraz!
  4. Ubijamy dalej kilka minut, aż białka będą sztywne.
  5. Dodajemy sok z cytryny i  wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną, ubijamy jeszcze ok. 2 minuty.
  6. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje bezy, w każdej robimy delikatne wgłębienie.
  7. Wkładamy do nagrzanego na 150C piekarnika, a następnie po minucie zmniejszamy do 120C.
  8. Pieczemy ok. 60-75 minut.
  9. Suszymy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

LEMON CURD:

  1. Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, wkładamy do metalowej miski.
  2. Dodajemy cukier, roztrzepane jajko i posiekane masło.
  3. Ogrzewamy, mieszając trzepaczką nad kąpielą wodną przez ok. 10-15 minut.
  4. Gotowy krem przecieramy przez sitko, a następnie studzimy.
  5. Uwaga! W lodówce krem gęstnieje.

CAŁOŚĆ:

Gniazdka nadziewamy kremem cytrynowym, dodajemy posiekane owoce i zajadamy!

Ps. Taki krem cytrynowy jest doskonałym dodatkiem nie tylko do bezy – możecie go również dodawać do ulubionych lodów, sernika, albo nawet grzanek z twarożkiem.

W lodówce może być przechowywany w zamkniętym pojemniczku przez ok. 2 tygodnie.

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i – tak jak ja – zachwycicie się tym smakiem!

Zdaniem ekspertów

Ty szukasz pomysłu, my mamy garść inspiracji!

LIEBHERR i zdrowe podejście

Chcesz zadbać o zdrowie Twoje i Twoich najbliższych. Kupujesz tylko najbardziej wartościowe produkty. My robimy wszystko, żeby podczas przechowywania zachować witaminy i minerały.

French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA

Po francusku wyrafinowana, po niemiecku niezawodna! Dzięki objętości prawie 500 litrów zmieści nawet największe zakupy, a technologia BioFresh zapewni najlepsze warunki do ich przechowywania. Wszystko pozostanie świeże, a Ty możesz skorzystać z kostakarki IceMaker i odpocząć.

Kliknij i zobacz w sklepach
French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka

Marzysz o kulinarnych podróżach, ale nie masz na nie czasu? Z komorą BioFresh-Plus przeznaczoną do przechowywania ryb i owoców morza wydłużysz świeżość składników potrzebnych do przygotowania ulubionych potraw.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy

Dopasuje się do Ciebie i Twojej kuchni. To, co lubisz najbardziej przygotujesz wtedy, kiedy masz na to ochotę. Technologia BioFresh sprawia, że warzywa i owoce, mięso oraz ryby i produkty mleczne dłużej zachowują witaminy, aromat i wygląd.

Kliknij i zobacz w sklepach
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka

Więcej świeżości i mniejsze rachunki za prąd. Energooszczędna lodówka z komorą BioFresh pozwala dłużej zachować świeżość produktów i zmniejszyć domowe wydatki na prąd.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Poznaj technologie, które pomogą zatroszczyć się o zdrowie. Dodatkowo dzięki NoFrost oszczędzasz czas, energię i pieniądze.

Kliknij i zobacz w sklepach
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Cookies

Ta strona używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

x