Zdrowe podejście

Tradycyjny polski obiad ogranicza się zazwyczaj do jednej surówki, czy różyczki brokuła/kalafiora, które towarzyszą sporej ilości mięsa. Warto jednak zmniejszać ilość zjadanego białka zwierzęcego . zwiększając spożycie warzyw, owoców, białka roślinnego, zdrowych nienasyconych tłuszczy. Tym bardziej, że trudno dziś kupić mięso z dobrego źródła.

Wegetariańskie burgery nie są trudne do przygotowania i są znacznie tańsze, niż te tradycyjne. Pokażę Wam, jak przygotować kotlety z brokułu i z fasoli. Połączę je z kaszą jaglaną i brązowym ryżem. Upiekłam do nich proste bułki-brioszki na bazie mąki orkiszowej. Do połowy ciasta dodałam odrobinę soku z buraka, dzięki czemu bułeczki mają delikatny odcień różu, przyjemnie inny, atrakcyjny zwłaszcza dla dzieci. :) Dodatek ulubionych warzyw stworzy pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Jeśli posmakują Wam moje propozycje, możecie stworzyć nowe połączenia, zastępując brokuł kalafiorem, a fasolę ciecierzycą. Dodanie innych ziół czy kasz dodatkowo uatrakcyjni danie.

Burger z brokułu

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 jajko lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mielone orzechy do obtoczenia kotletów lub bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej/masło klarowane do smażenia

Wykonanie

  1. Ugotuj brokuł, a następnie rozdrób blenderem lub przy pomocy widelca.
  2. Kaszę ugotuj według zaleceń producenta.
  3. Przełóż do miski brokuł, kaszę, jajko/siemię lniane, starty czosnek, bułkę tartą, natkę. Dopraw solą, pieprzem. Wszystko wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  4. Po tym czasie formuj kotlety obtaczając je w orzechach lub bułce tartej.
  5. Smaż na średnim ogniu z obu stron. Kotlety są delikatne, więc ostrożnie przekładaj je na drugą stronę.
  6. Tak przygotowane burgery podawaj z ulubionym pieczywem i warzywami.

Burger z fasoli

Składniki

  • 400 g ugotowanej fasoli
  • 100 g suchego ryżu, np. brązowego
  • 3 duże cebule
  • 1 jajko lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • duży pęczek koperku
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mielone orzechy do obtoczenia kotletów lub bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej/masło klarowane do smażenia

Wykonanie

  1. Ryż ugotuj według zaleceń producenta. Cebulę drobno pokrój.
  2. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju/masła klarowanego. Dodaj cebulę i majeranek. całość smaż 3–5 minut do lekkiego zarumienienia cebuli.
  3. Fasolę zmiel lub rozdrób blenderem.
  4. Przełóż do miski rozdrobnioną fasolę, ryż, cebulę, drobno pokrojony koper. Wymieszaj. Dodaj jajko/siemię lniane, bułkę tartą, sól, pieprz. Wszystko wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  5. Po tym czasie formuj kotlety, obtaczaj je w orzechach/bułce tartej.

6. Smaż na średnim ogniu z obu stron. Kotlety są delikatne, więc ostrożnie przekładaj je na drugą stronę.

Tak przygotowane burgery podawaj z ulubionym pieczywem i warzywami.

Orkiszowe brioszki

Składniki

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka L + jajko do posmarowania bułeczek
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 40 g masła
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam i/lub czarnuszka do posypania bułek

Wykonanie

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, jajka, mleko, cukier i sól*. Wyrabiaj kilka minut, np. przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.
  2. W tym czasie roztop masło, przestudź. Dodaj do ciasta i wyrabiaj je jeszcze kilka minut, aż będzie elastyczne. Odstaw miskę przykrytą ściereczką na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Po tym czasie uformuj z ciasta 10–12 bułeczek. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmaruj przy pomocy pędzelka jajkiem i posyp sezamem, czarnuszką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte bułki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20–25 minut.

*Aby uzyskać różowe bułki, dodaj 2 łyżki soku z buraka. Aby go uzyskać, zetrzyj buraka i wyciśnij np. przez gazę sok. W tym wariancie dodaj do ciasta dodatkową łyżeczkę mąki

Zdaniem ekspertów

Ty szukasz pomysłu, my mamy garść inspiracji!

LIEBHERR i zdrowe podejście

Chcesz zadbać o zdrowie Twoje i Twoich najbliższych. Kupujesz tylko najbardziej wartościowe produkty. My robimy wszystko, żeby podczas przechowywania zachować witaminy i minerały.

French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA

Po francusku wyrafinowana, po niemiecku niezawodna! Dzięki objętości prawie 500 litrów zmieści nawet największe zakupy, a technologia BioFresh zapewni najlepsze warunki do ich przechowywania. Wszystko pozostanie świeże, a Ty możesz skorzystać z kostakarki IceMaker i odpocząć.

Kliknij i zobacz w sklepach
French Door CBNes6256-24 CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka

Marzysz o kulinarnych podróżach, ale nie masz na nie czasu? Z komorą BioFresh-Plus przeznaczoną do przechowywania ryb i owoców morza wydłużysz świeżość składników potrzebnych do przygotowania ulubionych potraw.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNPes4878 PremiumChłodziarko-zamrażarka
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy

Dopasuje się do Ciebie i Twojej kuchni. To, co lubisz najbardziej przygotujesz wtedy, kiedy masz na to ochotę. Technologia BioFresh sprawia, że warzywa i owoce, mięso oraz ryby i produkty mleczne dłużej zachowują witaminy, aromat i wygląd.

Kliknij i zobacz w sklepach
ICBN3386-21Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka

Więcej świeżości i mniejsze rachunki za prąd. Energooszczędna lodówka z komorą BioFresh pozwala dłużej zachować świeżość produktów i zmniejszyć domowe wydatki na prąd.

Kliknij i zobacz w sklepach
CBNef4815Chłodziarko-zamrażarka
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Poznaj technologie, które pomogą zatroszczyć się o zdrowie. Dodatkowo dzięki NoFrost oszczędzasz czas, energię i pieniądze.

Kliknij i zobacz w sklepach
CNef3515 Chłodziarko-zamrażarka

Cookies

Ta strona używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

x