Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony

Sprawdź, gdzie kupić barszcz czerwony z koncentratu w butelce, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą podajemy na ogół w trakcie Wigilii albo ważnych rodzinnych spotkań. Tam, gdzie zwyczaj jedzenia dwudaniowych posiłków nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do innych potraw.

Barszcz czerwony – zupa wszechstronna

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to łatwy do przygotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest bardzo sycącym daniem. Tymczasem właśnie jego kwaskowy, a jednocześnie lekko słodkawy aromat sprawia, że wyśmienicie łączy się on z innymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest masa – jedni zalewają nim pierogi z mięsem, grzybami bądź kapustą, inni przedkładają jajko, plastry kiełbasy i kartofle. Barszcz czerwony to znakomita strawa obiadowa, lecz również smaczna przekąska albo ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy idealnie podkreśli smak chrupiącego krokieta z grzybami bądź bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem.

Trzeba wspomnieć, że barszcz czerwony, jeśli nie został zabielony śmietaną, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Danie to uznawane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, jak również mnóstwo żelaza, toteż poleca się je osobom cierpiącym na anemię. Natomiast z uwagi na fakt, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie z reguły zjada się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej charakterystyczny smak

Nie ma uniwersalnego przepisu na barszcz czerwony – każdy w kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i inaczej doprawia to danie. Jedni lubią barszcz na ostro, należycie pieprzny, pozostali dosypują do niego odrobinę cukru, aby uwydatnić naturalną słodkość buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeżeli przyrządza się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie zawiera więcej kluczowych minerałów i witamin. Taki zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przyrządzać samodzielnie, ale okres fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa około tygodnia. Jeśli jednak znienacka nabierzesz ochoty na tę zupę, wcale nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub online.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]