Zdrowa żywność ekologiczna – przetwory zgodne z naturą

Zamów ekologiczne przetwory na https://tinyurl.com/yem3vf3a.

Od prężnego rozwoju przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się na początku XX w., wyroby spożywane przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej wypełniać rozmaitymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak razem z poszerzającą się wiedzą konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni artykułów wykonanych z ekologicznej żywności.

Żywność eko – z upraw nie korzystających z chemicznych nawozów i pestycydów

By konkretny wyrób oferowany w naszym kraju mógł mienić się „ekologicznym”, musi sprostać kilku wymogom. Żywność eko i przetwory z niej sporządzone muszą zdobyć stosowne certyfikaty nadawane przez wyznaczone do tego instytuty. Najważniejszą jednak właściwością spożywczych artykułów ekologicznych jest to, iż zastosowane do ich przygotowania warzywa oraz owoce hodowano z zachowaniem głównych reguł rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie korzystali z chemicznych nawozów ani środków zabezpieczenia roślin mogących mieć szkodliwy oddziaływanie nie tylko na zdrowie ludzi, ale które także są zagrożeniem dla ekosystemu. Niektóre wszak nawozy zanieczyszczają wody powierzchniowe lub wywołują zakwaszenie gleby, a natryski pół chemicznymi pestycydami często skutkują śmiercią pożytecznych owadów. Natomiast w efekcie ekologicznej uprawy owoce i warzywa cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to oznacza, że mniej tych niezdrowych związków przeniknie do ciała ich konsumentów.

Co powinno być umieszczone na etykiecie zdrowej żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna jest poddawana nieustannej kontroli na wszystkich etapach produkcji, w tym także podczas transportu i magazynowania. Co ważne, jeśli produkt spełnia kryteria, jego producent oprócz rutynowych informacji m.in. o wartościach odżywczych, terminie zdatności do spożycia, warunkach składowania oraz masie netto, miejscu produkcji ingredientów, musi dodatkowo bezwzględnie wskazać numer ID organu kontrolnego ten artykuł i umieścić logo produkcji ekologicznej UE, a więc listek ułożony z gwiazdek na zielonym tle. Szukając ekologicznych przetworów należy więc czytać dokładnie etykiety wyrobów, a nabywając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy umieścił on na stronie informację o uzyskanych certyfikatach.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]