Mydło dezynfekujące – zastosowania

Więcej informacji o środkach do dezynfekcji rąk

Nawet do pięciu milionów komórek drobnoustrojów może bytować na każdym cm2 powierzchni dłoni. Spora część tych organizmów ma ogromny potencjał chorobotwórczy – na naszych dłoniach roznoszą się wirusy, pasożyty oraz bakterie, które powodują groźne choroby. Z tego powodu higiena rąk jest absolutnie nieodzowna. Za pomocą pospolitego mydła możemy jednak usunąć ze skóry nie więcej niż do 90 procent bakterii. Zwykle to wystarczający rezultat, jakkolwiek w wielu przypadkach niezbędne będzie skorzystanie z dużo efektywniejszych preparatów.

Żel do dezynfekcji rąk – gdzie jest używany

Mydło antybakteryjne znajduje szerokie zastosowanie w rozmaitych dziedzinach życia. Regularnie wykorzystywane jest w instytucjach medycznych – szpitalach, przychodniach czy gabinetach dentystycznych. Poza tym korzystanie z niego jest nieodzowne w gabinetach odnowy biologicznej, gdzie pracownicy mają bezpośredni kontakt ze skórą pacjentów i znajdującymi się na niej drobnoustrojami. Po żel antybakteryjny do rąk koniecznie powinni sięgać też zatrudnieni w gastronomii – zwłaszcza po przyrządzaniu potraw z jajek, mięsa (przede wszystkim z drobiu) oraz mleka, bo te artykuły spożywcze, gdy są surowe, nierzadko zawierają pewne ilości bakterii.

Rodzaje płynów do dezynfekcji rąk

Najpospolitszym środkiem do dezynfekcji rąk jest, oczywiście, mydło w płynie z dodatkiem substancji likwidujących drobnoustroje – zwykle jest to alkohol. Środki do dezynfekcji rąk mają również postać żelu lub płynu. Zarówno płyn, jak i antybakteryjny żel do rąk można nabyć w różnych opakowaniach – małych, mieszczących się w kieszeni albo torebce, lub dużych, przygotowanych do stosowania w dozownikach wieszanych na ścianie, często przystosowanych do uruchamiania łokciem bądź wyposażonych w fotokomórkę.

Nasza lokalizacja:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice

Mob.: +48 783-332-495
E-mail: [email protected]