Mieszanki przypraw – do czego służą w wędliniarstwie?

Smak wędlin zależny jest nie tylko od rodzaju mięsa, które wykorzystano do ich produkcji. Równie ważne okazują się wszak mieszanki przypraw i różnego typu dodatkowe składniki. W znaczącej mierze wpływają one na smak tych wyrobów, poprawiają ich konsystencję, a niekiedy też przedłużają ich termin przydatności. Mimo że kierowane są w szczególności do firm mięsnych, nabyć je mogą wszyscy klienci.

Mieszanki przypraw poprawią smak wędlin

Mieszanki przypraw dla sektora mięsnego wytwarzane są zwykle ze starannie wyselekcjonowanych składników – przypraw oraz wyciągów ziołowych. Typowe dla nich okazuje się duże stężenie aromatów, bo na kilogram mięsa należy zastosować tylko 5 gramów dodatku. Produkty tego typu przystosowane są do różnych rodzajów kiełbas – jedne stosuje się się do produkcji tradycyjnych kiełbas, pozostałych natomiast do kaszanki czy konserw

Mieszanki przypraw oraz inne składniki

Poza mieszankami mieszanek przypraw masarnie wykorzystują też inne składniki do kiełbas. Często używane bywają na przykład kutrole, bo zmniejszają czas wędzenia oraz utrwalają barwę wędlin. Oprócz tego, nierzadko zaobserwować można także użycie polimasów, które powiększają masę wędliny i dobrze wiążą wodę. Dostępne są także mieszanki przypraw, które dzięki składnikom funkcjonalnym poprawiają też właściwości wyprodukowanej z ich zastosowaniem wędliny.