Seniorzy nie mogą jeść tak, jak osoby w średnim wieku. Ich układy trawienne nie mogą przetrawić najważniejszych składników ze zwykłych posiłków, zaś wiele z tych, które mogą jeść młode osoby, okazuje się dla seniorów szkodliwe. Z tego względu w starszym wieku bardzo istotna jest specjalna, zbilansowana dieta. Jak ją zaplanować? Jakie pokarmy powinny się w niej znaleźć? Których z kolei seniorzy muszą unikać?
Jak musi przebiegać żywienie osób starszych?
Planując żywienie osób starszych, musimy bezwzględnie wiedzieć, iż osoby starsze będą mieć duże problemy z przyswojeniem wielu potraw. W szczególności powinniśmy wystrzegać się potraw tłustych – między innymi tłuszczów zwierzęcych lub chipsów czy chrupek. W jadłospisie ludzi w starszym wieku powinny zaś pojawić się drób i cielęcina, różne warzywa i nabiał. Trafionym pomysłem okaże się też włączenie do posiłków owoców, które oprócz witamin, będą też źródłem potrzebnych węglowodanów.
Żywienie osób starszych – jak je ułatwić?
Często potrzebne będą też specjalne środki upraszczające żywienie osób starszych. Zwykle mają postać granulatu, który przyrządza się z wodą czy mlekiem. Ich receptura jest tak dopasowana, by dostarczyły one choremu najważniejszych mikroelementów. Ze względu na to, że po przygotowaniu mają postać półpłynną, wolno je dawać także osobom z chorobami przewodu pokarmowego, zaś interesujące smaki sprawiają, że są atrakcyjnym zastępstwem dla tradycyjnym posiłków.
Recomed