Wycięcie polipa

Polipy mogą wprawdzie zdawać się błahym problemem, jednak ich obecności nie powinniśmy lekceważyć. Mimo, że same w sobie nie szkodzą naszemu zdrowiu, po kilku latach mogą przerodzić się w raka. W jaki sposób zatem rozpoznać narośl w przewodzie pokarmowym? W jakich przypadkach przejść się do przychodni? Jak wygląda życie osoby, która miała wyciętego polipa?

Przed wycięciem polipa musimy go rozpoznać

Objawem, który zwiastuje narośl w przewodzie pokarmowym jest charakterystyczny ból pojawiający się przy zginaniu. Pacjenci często porównują to do bólów miesiączkowych lub schorzeń dróg moczowych. U osób z polipem w przewodzie pokarmowym zdarzają się także krwawienia z odbytu, jednak zwykle narośl nie daje najmniejszych objawów, dlatego diagnozuje się go podczas wykonywania innych zabiegów.

Czemu wycięcie polipa jest niezbędne?

Z odwiedzeniem medyka nie powinniśmy zwlekać zwłaszcza dlatego, że niewycięty polip może rozwinąć się w nowotwór złośliwy. W największym stopniu narażeni są na to chorzy, starsi niż czterdzieści lat.

Wycięcie polipa – jak zrobi to medyk?

W przypadku zaobserwowania małych narośli, wycięcie polipa może wykorzystywać metodę kolonoskopową. Jeśli jednak polip jest bardziej rozwinięty, doktor musi wybrać operację. Wycięcie polipa nie niestety kończy leczenia – po jego usunięciu, bezwzględnie trzeba dokonać jego analizy pod kątem występowania tkanek rakowych.

Dieta po wycięciu polipa

Pacjenci, którzy przeszli wycięcie polipa muszą unikać wołowiny oraz żywności sztucznie konserwowanej. Dobrze, kiedy do swojej diety włączą potrawy dostarczające sporo błonnika i naturalną wodę.