sól kłodawska niejodowana, sól himalajska

Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Sól to substancja niezbędna do poprawnego działania naszego organizmu. Jakie cechy posiada niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Z jakiego powodu należy ich używać podczas gotowania?

Zalety różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która wspaniale podbija smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (nie więcej niż 6 g w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż mających 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele wartościowych pierwiastków oraz minerałów, między innymi żelazo, magnez czy selen, a jednocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale podkreśla smak potraw i jest sprzedawana zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – źródło żelaza, potasu i wapnia

Sól kłodawska niejodowana natomiast to składnik o dużym poziomie czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi doskonały do domowych przetworów. Jest między innymi kopalnią potasu, cynku czy wapnia, innymi słowy składników potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, zatem nie traci swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]