Jeśli szukasz soku z kapusty kiszonej, koniecznie sprawdź http://bit.ly/30ropSO.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wróciły do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne warzywa i owoce. Mówiąc o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie można nie wspomnieć też o napojach takich jak kombucza, kefir czy różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte uwagi – pozwalają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu organizmowi witaminy niezastąpione dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie multum substancji wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, ogórków czy pozostałych kwaszonek to też kopalnia witamin. Warte uwagi jest w szczególności duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na zawartość witaminy K i E, witamin z grupy B oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Z jakiego powodu powinno się pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Dodatkowo nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają radzić sobie ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo refluks lub wrzody dwunastnicy. Pobudzają one też apetyt i działają osłonowo podczas kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]