Mnóstwo schorzeń, które dotykają ludzi w podeszłym wieku jest efektem złego odżywiania. Problem bardzo istotny okazuje się w przypadku ludzi mieszkających samotnie – rzadko robią zakupy, co skutkuje ograniczeniem jedzenia owoców świeżych oraz zastąpieniem ich mrożonkami tudzież zupami w proszku. Braki ważnych składników odbijają się na zdrowiu emerytów, ale wielu opisywanych problemów łatwo się ustrzec – należy stosować właściwą dietę. Jak zatem powinna wyglądać dieta dla starszych? Które składniki powinny być w niej zawarte?
Dieta dla starszych – co jeść?
Dieta dla seniorów koniecznie musi dostarczać nienasycone kwasy tłuszczowe – raz w tygodniu powinniśmy zatem zjeść morską rybę. Ze względu na dobroczynne działanie na układ krążenia, w diecie dla osób starszych nie powinno zabraknąć mięsa indyka. Wołowina jest źródłem żelaza, zaś wapnia dostarczy nam nabiał – jak najczęściej sięgajmy po kefiry, twarogi i zsiadłe mleko. Podstawą diety ludzi starszych okazują się produkty mączne – wieloziarniste chleby, kasze lub kluski. Komponując dietę dla starszej osoby można także zastosować specjalistyczne napoje, zawierające wszelkie potrzebne substancje pokarmowe , jak również suplementy z witaminami.
Których produktów unikać na diecie dla starszych?
Pamiętajmy, iż nawet najstaranniej skomponowana dieta dla starszych nie przyniesie oczekiwanych skutków, gdy nie wyłączymy z jadłospisu szkodliwych produktów. Unikajmy szczególnie mięsa wieprzowego, bo zawiera spore ilości cholesterolu. Z podobnego względu ograniczmy liczbę dostarczanych żółtek – jedzmy je maksymalnie dwukrotnie na 7 dni. Białka jaj wolno zaś jeść w każdych ilościach – korzystnie wpływają na regenerację mięśni.
Recomed