Jak żywić chorych
Leczenie żywieniowe jest stałym elementem procesu leczniczego. Celem prowadzenia takiego leczenia jest poprawa stanu odżywienia i przybliżenie powrotu do zdrowia. Przed rozpoczęciem stosowania leczenia żywieniowego konieczna jest ocena stanu zdrowia pacjenta, opierająca się na badaniu obecnego odżywienia, uzupełnieniu zapotrzebowania metabolicznego oraz określeniu pożądanych rezultatów.
Właściwe żywienie chorych
Osoby cierpiące na choroby przewlekłe czasami mają większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze (węglowodany, białka, sole mineralne, tłuszcze) niż osoby zdrowe. Niedostarczenie tych składników może spowodować osłabienie, złe samopoczucie i degradację stanu zdrowia chorego. Dlatego bardzo ważne jest dbanie o właściwe żywienie. Chorzy czesto mają kłopoty z gryzieniem i przełykaniem, dlatego dobrze jest podawać potrawy rzadkie. Przygotowanie łatwych do spożycia dań jest szybkie, ale często brak im apetycznego wyglądu i chory odmawia jedzenia. Zalecane jest podawanie 5 niedużych posiłków dziennie, co 3-4 godziny.
Odżywki dla chorych
W przypadku, gdy chory ma problemy z przyjmowaniem pokarmów, jest niedożywiony, a także dla suplementacji można dietę urozmaicić odżywkami dla chorych. Dostarczają one ważnych składników odżywczych, nie będąc substytutem odpowiedniego żywienia chorego, ale znacznie je wspomagając. Odpowiednio stosowane, razem z odpowiednimi posiłkami znacznie przybliżają moment powrotu do zdrowia. Na rynku dostępnych jest dużo preparatów, dopasowanych do zapotrzebowań pacjenta.
Recomed