Dieta przy większym zapotrzebowaniu na białko

Dieta wysokobiałkowa posiada mnóstwo mocnych stron. Białko wspomaga budowę tkanki mięśniowej, więc dieta dostarczająca jego duże ilości rekomendowana jest przy treningach. Będzie również świetnym rozwiązaniem dla ludzi zamierzających zrzucić dodatkowe kilogramy, bowiem nie wszystkie jedzone z białkiem kalorie zamieniają się w tłuszcz. Jak więc ją wprowadzić? O czym pamiętać decydując się na dietę wysokobiałkową? Jakie niebezpieczeństwo jest związane z jej specyfiką?

Dieta wysokobiałkowa – jakie pokarmy spożywać?

Podstawowym składnikiem diety wysokobiałkowej są bez wątpienia pokarmy z mleka – trzeba jeść zwłaszcza twarogi, kefiry lub zsiadłe mleko. Ważnym źródłem białka jest również białe mięso – dieta wysokobiałkowa musi zawierać duże ilości kurczaka oraz indyka. Oprócz tego powinniśmy jeść spore ilości ryb – szczegolnie morskich, czyli gatunki takie jak dorsz czy łosoś. Nie zapominajmy również, iż sól źle wpływa na metabolizm białka – nie powinniśmy zatem dodawać zbyt dużo wspomnianego składnika do jedzonych dań.

Dieta wysokobiałkowa – niebezpieczeństwo?

Dieta wysokobiałkowa pozwala prędko zgubić nadprogramowe kilogramy, chociaż nie należy używać jej za długo. Eksperci rekomendują, by nie jeść pokarmów zawierających duże ilości białka dłużej niż miesiąc, bo po tym okresie możemy uszkodzić trzustkę. Jeśli zamierzamy zrzucić więcej, po odbyciu diety wysokobiałkowej warto po prostu zmniejszyć ilość jedzonych kalorii – jest to wszak najpewniejsze i najskuteczniejsze wyjście.

Recomed