Dieta podczas leczenia szpitalnego

Dieta w leczeniu szpitalnym

Dieta w leczeniu szpitalnym polega na zagwarantowaniu choremu dostatecznej ilości składników odżywczych, takich jak węglowodany, białka lub witaminy, których z powodu dolegliwości nie może przyswoić ze zwykłym pokarmem. Proces ten ma nazwę żywienia medycznego. Gdy zostanie ono wprowadzone dostatecznie szybko, najlepiej tuż po zdiagnozowaniu choroby, pomoże w leczeniu i poprawi stan pacjenta.

Żywienie medyczne

Żywienie medyczne rozróżniamy na: żywienie dojelitowe (przez przewód pokarmowy) i pozajelitowe (dożylne). Najmniej inwazyjnym sposobem żywienia dojelitowego jest żywienie doustne. Jednak gdy pacjent nie jest w stanie spożywać posiłku zwyczajnie, podaje mu się specjalnie dla niego zrobiony posiłek w płynnej formie, mający niezbędne składniki odżywcze, przez sondę, założoną do przewodu pokarmowego. Żywienie dożylne ma zastosowanie w momencie gdy choroba nie pozwala na stosowanie żywienia dojelitowego. Omija się w ten sposób przewód pokarmowy. Konieczne jest jednak zastosowanie specjalnych środków, wprowadzanych wprost do krwioobiegu.

Recomed