Choć prymitywne badania z zastosowaniem wziernika przeprowadzono nawet w dziewiętnastym stuleciu, to gastroskopia bardzo popularna stała się wiek później. Obecnie jest techniką chętnie stosowaną w kręgu medyków, którzy cenią ją za duże możliwości. Umożliwia rozpoznanie oraz kuracja rozmaitych chorób – od choroby wrzodowej żołądka, poprzez polipowatość, aż po nowotwory układu pokarmowego. Na czym polega gastroskopia? Jak przebiega takie badanie i o czym musi pamiętać pacjent przed jego wykonaniem?
Gastroskopia – przebieg
Wbrew częstemu mniemaniu, gastroskopia nie sprawia pacjentowi bólu. Ewentualne niedogodności, czyli odruch wymiotny czy czkawkę, minimalizuje się pokrywając instrument lekiem znieczulającym. Przed jego wprowadzeniem do jamy ustnej, pacjent kładzie się na lewym boku i ubiera ustnik zabezpieczający szczękę i urządzenie. Gastroskopia może być wykorzystana do badania gardła lub jelita, zaś czas jej trwania bywa różny – może trwać od pięciu minut nawet do godziny.
Gastroskopia – atuty
Jak wspomnieliśmy przed chwilą, gastroskopia pozwala na diagnozowanie różnych chorób, których wczesne wykrycie przed jej pojawieniem się było niemożliwe. Poza tym może być zastosowana w leczeniu najróżniejszych chorób przewodu pokarmowego. Okazuje się przydatna przy wycinaniu polipowatości, obliteracji żylaków przełyku, hamowaniu krwotoków lub usuwaniu przedmiotów obcych z żołądka. Niebezpieczeństwo pojawienia się powikłań w przypadku gastroskopii jest niezwykle nieznaczne – zdarzają się raz na tysiąc zabiegów.