Samodzielne przygotowanie dań w domowym zaciszu ma wiele plusów. Największym z nich jest głównie zmniejszenie wydatków – spożywanie potraw w domu bywa zwykle dużo tańsze niż częste korzystanie z oferty lokali gastronomicznych. Równie istotna jest także przyjemność płynąca z przyrządzenia dania osobiście – zwłaszcza, jeśli możemy poczęstować nim gości czy rodzinę. Nie można nie pamiętać także o tym, iż pichcąc samemu mamy dokładną wiedzę, co kładziemy na nasze talerze, a to okazuje się niesłychanie istotne dla osób przechodzących dietę bądź eliminujących ze swojego jadłospisu niektóre składniki – np. mięso, węglowodany bądź gluten. Jednak wymaga to stosownych umiejętności – a te nie każdy ma. Na szczęście można nauczyć się ich w trakcie kursu gotowania.
Kurs gotowania – dla kogo jest przeznaczony?
W ofercie podmiotów prowadzących szkolenia kulinarne zauważymy rozmaite kursy – zarówno te adresowane do osób zaczynających przygodę z profesjonalną gastronomią, jak i tych, które nie mają doświadczenia w przyrządzaniu potraw. Opcji jest rzeczywiście dużo – od tematycznych warsztatów (m.in. z zakresu kuchni tajskiej lub food pairingu), poprzez te opracowane z myślą o kulinarnych entuzjastach, aż po kursy dla małych dzieci. By kurs gotowania dał należyte efekty, niesłychanie kluczowe jest to, by był prowadzony pod okiem fachowca. Zatem przed zapisaniem się na warsztaty wskazane jest sprawdzić, kim jest kucharz prowadzący zajęcia – w jakich restauracjach pracowała, jakie szkoły skończyła i czy zdobyła jakieś branżowe wyróżnienia.
Kursy gotowania – czego się nauczymy?
Od tematyki kursu gotowania zależy to, jakie umiejętności zyskamy. Na szkoleniach przygotowanych dla dzieci poruszane są najprostsze zagadnienia, zaś zamiarem kursu nie jest przekazanie konkretnych umiejętności, a rozwinięcie w nich kulinarnej fantazji i fascynacji. Z kolei kursy dla dorosłych miłośników gotowania są okazją do przećwiczenia najważniejszych kulinarnych umiejętności, jak np. sztuka podawania potraw, różne sposoby obróbki termicznej mięsa bądź techniki krojenia.
Nasza lokalizacja:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]