Ostatni tydzień karnawału to zwyczajowo okres hucznych zabaw. Rozpoczyna go tłusty czwartek, a ten dla wielu z nas jest niepowtarzalną okazją do tego, żeby bez poczucia winy rozkoszować się kalorycznymi smakołykami. Jak zaś powstało to święto? Historia tłustego tego dnia zaczęła się w czasach starożytnych, gdy spożywaniem bardzo pożywnych potraw celebrowano odejście chłodów. W Krakowie zaś w tłusty czwartek świętowano rocznicę śmierci niesprawiedliwego władcy, który w myśl opowieści dręczył kobiety ze straganów na Rynku . Należy też wspomnieć, iż nie od początku z tym dniem związane było jedzenie słodkości.
Pączki – co obok zwykłych wypieków?
Z tłustym czwartkiem najbardziej kojarzone są tradycyjne pączki, a oprócz tego także faworki. Kiedyś przygotowywane były na wytrawnie – ze słoniną czy mięsem – i spożywano je wraz z alkoholem. Znane obecnie pączki odkryto zaledwie w XVI wieku. Z początku robiono ich niewiele – ten, kto trafił na pączek z migdałem, miał mieć szczęście w w przyszłych miesiącach.
Pączki – jakie są najchętniej jedzone?
Obecnie wytrawne pączki już właściwie nie są spotykane. Szczególnym uznaniem szczycą się natomiast pączki z konfiturą różaną oraz posypką z cukru pudru. W ten dzień część osób smaży pączki samemu, ale wymaga to czasu i odpowiednich umiejętności. Z tego względu tak chętnie kupujemy pączki z piekarni. Według klientów najlepsze są pączki z piekarni z bogatymi tradycjami oraz – co najistotniejsze – własnymi recepturami, które wyróżniają je na tle konkurencji.
Nasza lokalizacja:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]