Renesans tradycyjnych piekarni

więcej o piekarni

Pieczywo jest jednym z głównych składników codziennego jadłospisu. Jemy go bardzo dużo, więc najlepiej, kiedy okaże się on pierwszego gatunku. Nic więc dziwnego, że wytwarzane przemysłowo wypieki tracą ostatnimi laty popularność – bywają niedobre, a po paru dobach są już nieprzydatne do spożycia. Na naszym rynku ostatnio coraz częściej spotkać można natomiast produkty wypiekane tradycyjnymi sposobami oraz pozbawione syntetycznych dodatków poprawiających ich trwałość. Czemu warto je kupować? Jak one powstają? Jak funkcjonuje tradycyjna piekarnia?

Co znajdziemy w tradycyjnej piekarni?

Jak łatwo stwierdzić, tradycyjna piekarnia w Krakowie lub pozostałych dużych miastach swoją ofertę opiera na rzemieślniczych chlebach. Zwykle bywają pieczone na zakwasie, lecz łatwo kupić poza tym pieczywo drożdżowe. Oprócz tego miłośnicy rzemieślniczych piekarni często sięgają po chleby, które w ostatnich dekadach zniknęły ze sklepów – między innymi obwarzanki. Rzemieślnicze pieczywo zawiera nierzadko również najróżniejsze ziarna oraz suszone śliwki czy brzoskwinie.

Czemu powinieneś kupić produkty z tradycyjnej piekarni?

Źródłem popularności rzemieślniczego chleba jest w szczególności jego aromat – pod tym względem wypada znacznie lepiej niż pieczywo z fabryki. Plusem opisywanego chleba okazuje się też charakterystyczna dla niego różnorodność – wśród dziesiątek odmian wszyscy ludzie kupią produkty dostosowane do swoich potrzeb. Nie sposób zapomnieć też tego, że produkty, które proponuje rzemieślnicza piekarnia są o wiele zdrowsze, ponieważ nie dostarczają szkodliwych dla naszego organizmu chemicznych dodatków.

Nasza lokalizacja:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]