Znaczenie ziół jest zdecydowanie podkreślane przez doświadczonych masarzy. Przyprawy do kiełbas sprawiają, że stają się one soczyste oraz aromatyczne. Odpowiednio dopasowane zioła są gwarancją sukcesu w przygotowaniu domowego obiadu. Przyprawa do mięs podkreśla smak potraw oraz nadaje im rumiany kolor. Gotowe mieszanki przypraw są specjalnie przeznaczane do konkretnego gatunku mięsą. Sekret tkwi w ich odpowiednim doborze. Sztukę tę można jednak opanować w trakcie serii prób i błędów. Każdy szanowaney kucharz powinien stosować w trakcie przygotowywania swoich potraw z przypraw do kiełbas.
Jakie występują rodzaje przypraw?
Zioła i mieszanki przypraw nie tylko przedłużają trwałość mięsa. Gdy spędzą z nim więcej czasu, najlepiej w chłodnym miejscu, potrawa nabiera wyrazistości. Danie nabiera aromatu. Przyprawy do mięs występują w różnych formach, jako suszone lub zmielone. Zadaniem tych procesów jest wydobycie, znajdującego się w nich aromatu. Przyprawy do mięs dzielą się na kilka podstawowych grup:
- ziołowe: np. tymianek, koper
- korzenne, to m.in. anyż, gałka muszkatołowa
- warzywne: jak m.in. cebula, natka pietruszki
- mieszanki przyprawowe takie jak: curry (w skład przyprawy wchodzą: kurkuma, gałka muszkatołowa, kardamon, kmin rzymski, cynamon, imbir, goździki)