Mają wyjątkowy smak, prezentują się naprawdę ciekawie, zaś kupić je możemy tylko w jednym mieście na świecie. O czym piszemy? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są symbolem historycznej stolicy Polski oraz najważniejszą tradycją tutejszych piekarzy. Dlaczego szczycą się tak ogromnym zainteresowaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Czemu goście przybywający do stolicy Małopolski na początku chcą skosztować właśnie opisywanego smakołyku?
Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę słów
Tradycja wypiekania obwarzanków krakowskich sięga aż XIII wieku. W annałach zaś opisano je sto lat po tym, gdy odnotowano, że uwielbiała je królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je wyłącznie w okresie przed Wielkanocą, ale później jadano je także w pozostałych miesiącach. W XV wieku władca Jan Olbracht ustanowił dokument, na mocy którego mogli wypiekać je wyłącznie piekarze ze stolicy Małopolski. Taką samą ustawę przyjęła pięć stuleci później Wspólnota Europejska, dodając je do spisu wyrobów regionalnych.
Przepis na obwarzanki krakowskie
Obwarzanki mają formę okręgu z wyraźną spiralną fakturą i wielkość w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od wieków produkowane są według identycznej receptury. Ich określenie oraz unikalny smak są skutkiem obwarzania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – na przykład sezamem tudzież makiem – i piecze.
Nasza lokalizacja:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]