W zupie, w sałatce, na kanapce lub w formie dodatku do dania głównego – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nas…
Od prężnego rozwoju przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się na początku XX w., wyroby spożywane przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej wypełniać rozmaitymi związkami…
Samodzielne przygotowanie dań w domowym zaciszu ma wiele plusów. Największym z nich jest głównie zmniejszenie wydatków – spożywanie potraw w domu bywa zwykle dużo tańsze…
Do pracy w gastronomii (restauracja, hotel, catering) niezbędne jest specjalistyczne obuwie, które zagwarantuje pracownikowi komfort podczas wielogodzinnej pracy w pozycji stojącej, a także zabezpieczy go…
Kiszonki z warzyw są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański specjał, sporadycznie przygotowywany w innych rejonach…
To nieprawda, iż barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą podajemy na ogół w trakcie Wigilii albo ważnych rodzinnych spotkań. Tam, gdzie zwyczaj jedzenia dwudaniowych…
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wróciły do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne warzywa i…
Ekspresy do kawy z systemem Nescafe Dolce Gusto na stałe wtopiły się w krajobraz polskich kuchni. Urzekła nas nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale…
Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najstarszych w sprzedaży. Zostały opracowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu…
Podmiotów przetwarzających kawę są tysiące, jednakże Lavazza nieustannie znajduje się na liście tych najpopularniejszych. Mało osób wie, iż historia marki Lavazza zaczęła się w końcu…