Kotły i pozostałe tego typu urządzenia potrzebują do sprawnego funkcjonowania odpowiedniej wody. Niestety, w naszych kranach płynie zwykle woda o dużej twardości. Dlatego nie powinna być wykorzystywana w kotłach – istnieje bowiem wtedy ryzyko, iż ich części skorodują albo problemem będzie pojawiający się na nich osad. To z tego powodu w kotłowniach wykorzystuje się wyłącznie wodę kotłową. Z uwagi na fakt, że jest to bardzo ważne dla właściwego funkcjonowania kotłów, warto powiedzieć parę zdań o tej cieczy. Jakimi sposobami się ją uzdatnia? Jakie musi wykazywać cechy?
Cechy wody kotłowej
Woda kotłowa musi być przede wszystkim miękka – niewskazane jest stosowanie o dużej twardości. Poza tym istotny jest odczyn – pH musi mieć wartość maksymalnie dwanaście. Ma to spory wpływ, jeśli mówimy o rozproszeniu metali. W wodzie kotłowej nie powinna być zawarta duża ilość dodatkowego tlenu, który może owocować rdzewieniem części instalacji. Woda kotłowa powinna być oprócz tego stale sprawdzana, by uniknąć zawartości osadu.
Produkcja wody kotłowej
W systemach grzewczych za otrzymanie wody kotłowej odpowiadają dziś przede wszystkim urządzenia do odwróconej osmozy. Metoda ta opiera się na przesianiu cieczy przez półprzepuszczalną membranę, w wyniku czego prawie wszystkie domieszki są z niej usunięte. Odwrócona osmoza odbywa się bez przerwy, dzięki czemu do kotła na bieżąco doprowadzana jest woda kotłowa o oczekiwanych parametrach, a stosowanie tej metody jest stosunkowo tanie.