Produkt drzewny, jakim jest tarcica, ma bardzo szerokie zastosowanie głównie w budownictwie, a poza tym w zakresie wykańczania wnętrz. Na zakres jej użytkowania mocno wpływa to, że produkt ten dostępny jest w różnych rodzajach, które determinują wymiary tarcicy.
Tarcica obrzynana i nieobrzynana, mokra i sucha
Tartaki oferują swym klientom rozmaite rodzaje tego wyrobu. Przede wszystkim zakupić można tarcicę suchą oraz mokrą. Tarcica sucha powstaje poprzez wcześniej przetartego za pomocą pilarek okrągłego drewna. By zmniejszyć jej wilgotność, suszy się ją w specjalnych suszarniach komorowych. Ma to na celu nie tylko nadanie jej mniejszego stopnia wilgotności, co wyraża się w procentach, ale też odpowiednich cech, za jakie odpowiada poziom wilgoci. Przy produkcji tarcicy mokrej zaś obróbka taka nie ma miejsca. Tarcicę dzieli się także na nieobrzynaną i obrzynaną. Jak nietrudno się domyślić, ten pierwszy rodzaj to tarcica poddana określonemu zabiegowi mechanicznemu, po zakończeniu którego wszystkie jej płaszczyzny są wygładzone. Tarcica nieobrzynana posiada zaś wyrównane jedynie dwie powierzchnie równoległe. Poza tym istnieje możliwość wytwarzania tarcicy w rozmaitych rozmiarach. Z podstawowej postaci tarcicy powstają między innymi deski, bale, listwy, łaty czy belki.
Tarcica – do czego jest używana?
Dobrej jakości tarcica, wyprodukowana z dobrego gatunkowo drewna i poddana specjalnej obróbce, używana jest wszędzie tam, gdzie niezbędne są nieprzeciętne walory estetyczne i znakomite parametry użytkowe. Natomiast tarcica prezentująca niższą jakość wykorzystywana jest przede wszystkim w przemyśle papierniczym, a także w przemyśle budowlanym, na przykład do wytwarzania konstrukcji budynków i więźb dachowych.